ПСИХОЛОГИЯТА И ПСИХОЛОЗИТЕ


bps-logo_small.jpeg

Психологията е изключително разнообразна научна дисциплина и професионална практика, основаваща се на задълбочени изследвания и радваща се на широко и ежедневно практическо приложение във всички сфери на съвременния живот. Част от психолозите се занимават с научно-изследователска дейност, разработват психологически теории и научно-приложни програми като ги проверяват чрез  строги научни методи като наблюдението, лабораторните и теренни експерименти, статистическото моделиране и психологическия анализ. През XXI-ви век психологията е световно утвърдена и многопрофилна професионална практика – психолозите прилагат отговорно постиженията, методите и огромните възможности на научната психология, за да помагат на хората, на човешките групи, организации и общности да живеят по-качествено, да действат и да се развиват по-пълноценно. Като наука и професионална практика психологията непрекъснато се развива и всеки ден носи на хората нови открития и решения. Българските психолози участват в тези процеси и чрез своята професионално-съсловна организация – Дружеството на психолозите в Република България.

Дружеството на психолозите в България (ДПБ) е най-старата и многобройна професионална асоциация на професионалните психолози у нас. Тя е основана още на 5 май 1969 г. и обединява голям брой висококвалифицирани психолози, които работят във всички области на психологическата наука и професионална практика. Дружеството на психолозите в България е национално представителен член на най-големите международни организации – Световният съюз на психолозите (IUPsyS), Международната асоциация по приложна психология (IAAP) и Европейската федерация на психологическите асоциации (EFPA).

Дружеството администрира Публичния регистър на психолозите в България и Националния регистър на психологическите тестове, грижи се за непрекъснатото професионално развитие на своите членове и за прилагането на Кодекса за професионална етика на психолозите и Международните и националните стандарти за добра научно-изследователска и професионална практика.

Българското списание по психология (ISSN 0861-7813) е официалното издание на Дружеството на психолозите от 1973 г. Дружеството на психолозите в България е основен организатор на провеждащия се на всеки три години Национален конгрес по психология и участва в организацията на множество конференции, семинари, срещи и обучителни програми за и от психолози от всички области на психологията като наука и професионална практика. Студентите по психология също участват в дейността на Дружеството на психолозите в България като членове на Младежката секция на ДПБ.

Освен оттук можете да научите за психологията и психолозите в България и в социалните мрежи – Фейсбук страницата на ДПБ е често посещавана както от професионалните психолози, така и от всички, които се интересуват и нуждаят от психологията в ежедневието си.

Дружеството издава и ежеседмичен Информационен бюлетин с актуална информация по всички въпроси, касаещи работата и развитието му. Ежедневно членовете, партньорите и приятелите на Дружеството на психолозите в България обменят информация и дискутират по важни теми в електронния Форум на ДПБ (BGPsychologyForum).

Ежеседмично членовете на ДПБ и абонатите на BGPsychologyForum получават безплатен онлайн достъп до ресурсите на ОНЛАЙН БИБЛИОТЕКАТА НА ДПБ – Научни публикации от водещи световни издателства и списания във всички области на психологията като наука и професионална практика

Следете редовно публикациите ни и ни изпращайте въпросите, предложенията и коментарите си в полето по-долу.

Ако искате да се свържете директно с представител на ръководството на Дружеството на психолозите в България, моля пишете на имейл адрес:office@psychology-bg.org

/ КЪМ РЕГИСТЪРА НА ПСИХОЛОЗИТЕКЪМ ПУБЛИЧНАТА СТРАНИЦА НА ДПБ  / КЪМ ИНФОРМАЦИОННИЯ БЮЛЕТИН НА ДПБ / ДПБ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ /

bps-logo_small.jpeg

© 2001-2019 Bulgarian Psychological Society 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s